Bükk barlangkutató csoport

Régi dédesi várkutató és erdőjáró osztálytársammal, Kuttor Tibivel  kiértékeltük frissen szerzett tapasztalataimat. Eldöntöttük, hogy mi is alakítunk egy ilyen csoportot. A Mexikó kutatócsoport nevet adtuk neki. A tagságot Tibi, én és váltakozva egy pár vállalkozó osztálytársunk adta.  Lett is egy barlangunk hamarosan. Az út következő lépése Gyenge Lajos bácsi  szárnyai alá kerültünk barlangostól. A régészet árnyékában jól lehetett pihenni.

csokas001.jpgKövetkező találkozásunk 1972-ben történt.  Ebből az időből a Lófő barlang mese maradt meg hiteles formában.

A történet ~ 1972-ben kezdődött. KVSE Természetjáró szakosztályának keretében létrehoztuk a Bükk barlangkutató csoportot. Innen adódott, hogy a Kis-fennsík lesz a  működési területünk.  Helyismeretünk volt, hála a korábbi Sólyomkúti időknek. A Csókásréti víznyelő feletti szikla falban próbáltunk egy huzatoló hasadékot kitágítani. Nem sok sikerrel. Ekkor mentünk tovább a Soros teber vidékére.  A benne lévő rét szélén egy berogyás volt, mint a Szepesinél, alatta egy töbörrel. 2187-es néven bontottuk (01).   A falában volt   egy sisaknyi oldalág, ami akkor visszhangzott. Jóval túlásták az utánunk jövők, így lehet, ma is megtalálható.

katowice.jpgInnen tovább álltunk a Katowice zsombolyhoz. A nevét az akkor épp nálunk vendégeskedő lengyel barátaink miatt kapta.   Teljes szelvényben bontottuk így jutottunk el az oldalágig. Velük találtuk meg a felfelé vezető kürtőt. Az egyik fülkében egy kemény szűkület elhárítása után nyílt meg a lefelé vezető út. A zsombolytól a gerincen felfelé menve van a Raktár. A felső nyílása akkor egy üregbe vezetett, ott tartottuk a felszerelést. Az alsó egy tekintélyes eltömődött barlangszáj volt.

A környék háborús zóna lehetett. A töbörsor vezet tovább a Vénusz barlang irányába. Egy töbör alján járatra utaló hely van. ~ 1974-ben itt ásott a csapat Ez lett a Halott ember. Itt másfél ember került elő, és egy pár személyes dolog. Akkor épp katona voltam, így kimaradtam belőle. Zoliék kérésére kijöttek a rendőrök.  Az odakerülés világháborús időpontját hamar eldöntötték mivel egy kis fémdobozban pénzérmék is voltak. Majd közös szalonnasütéssel zárták a napot.

Másik mutatója, a 02-es objektum is valahogy képbe került. Szorgalmasan bontogattuk valameddig. A hely Lócsontos zsombolyként került rögzítésre.  A bontás elején egy fél lovat leltünk, amit gondolom behúztak oda. A (h)ősrégészek valamilyen úton megkapták a csontokat. És bőszen jégkorszakivá nyilvánították. A hír hallatára elküldtük nekik a patkót :) soros002.jpg