Sövény a kertbe - japán birs

A legtöbb sövény amit ajánlanak felkopaszodik idővel. De vannak folyamatosan tőről hajtók, amiket elkerül ez a nyavaja.  Az orgona a legismertebb, de ma már nem igazán ültetik. Van viszont egy kevéssé ismert a Japán birs.

japan1.jpgMivel a húsa rághatóbb, így aki bírja a savanyút, nyersen is fogyaszthatja. Természetesen lekvár is készülhet belőle, és a mikrós verzióra is alkalmas. Ugyan a termés kisebb, lévén japán, de a kicsi a bors, de erős mintájára, sokkal ízletesebb, savanyúbb. Mivel rengeteg magot tartalmaz, érdemes a szaporítással próbálkozni. A kelési aránya igen jó, akár egy sövénnyi mennyiségre is szert tehetünk belőle.

kep0126.jpg

Virágzáskor szép dísze a kertnek, így egyedi bokorként is lehet ültetni. Sűrű szövevényt alkot, így madarak is jó menedéket találhatnak benne. A telekhatártól ~ 1 méterre ültessük, nehogy a szomszéd megsértődjön a tüskéi miatt. És akkor nem kell átmenni levágni a felőle lévő oldalt. Természetesen ültethető telken belül térelválasztónak, netán a komposztáló, vagy tűzifa tároló eltakarására is.

Az általam ültetett sövény helyben magszórással lett ültetve. De csináltam faiskolás sort is, ahonnan ásogattam kifelé a csemetéket, mivel jól párosítható a sárga arany... bokorral is.

Ha sikerül szép sárgára érő gyümölcsökkel találkozni itt a recept hozzá!