Ribizli oltás és szaporítás

A jó kertész holtig tanul. Jó piros ribizlit nehéz szerezni, a ~ 25 töves ültetvényem maga lett csőd. Pedig tavaszi ültetés volt, a visszametszés is el lett ültetve és szépen meggyökeredzett. Az első termésnél tört ki a parasztgyalázat: fürtönként csak  2-3 virág termékenyült meg. Ennyit a szaknemesítésről. Ha mégis veszünk, csak azonosító címkéset, azon rajta van a termelő neve.

ribizli1.JPGSzerencsére korábbi időkben ültetett bokrokkal több szerencsém volt. 3 féle igazán fürtösödő ribizlit sikerült vennem, abból egy korai.  Oltás magas törzsbe ma már nem igen divat, de mivel alanyaim állandóan előjönnek, oltogatom őket.  A mellékelt képen látható mesés vadribizli alanyba van oltva. Oltási mód a zöldet-zöldbe, itt a jól követhető bemutató. Oltó eszköznek borotvapenge, vagy tördelős penge a legjobb, Lezárásnak  pedig a szigetelő szalag. A tekercsen egy pár réteget félbevágunk, így könnyebb vele dolgozni.  levételéhez hagyjunk egy kis fület.

A másik megoldás a gyökereztetés, a tavaszi metszésnél levágott ágakat 2/3 részben leföldelve a bokor árnyékában kigyökereztetjük. Ügyelni kell a rendszeres öntözésére.

A harmadik a lehajtás: Egy egy arra alkalma vesszőt lehajtunk, rögzítjük és leföldeljük. Idővel meggyökeresedik és levágjuk az anyanövényről. Ha nem ragaszkodunk a sorokhoz, ott is maradhat.