Saját fülemmel - egészségügy 2.

Önkéntes véradástól a vérnyomás csoportokig

"A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)"

Túlkínálat van az információ átadás mai világában. Általános tanácsokkal Dunát lehetne rekeszteni. Az alacsony vérnyomás  ismerete azonos szintűen alacsony a balkezesség és a hiperaktivitás ismeretével, ezt egy szakcikkben az író becsülettel el is ismeri:

Mivel az idült alacsony vérnyomás egészen a közelmúltig nagyrészt az egészségügyi tudományos kutatások érdeklődési körén kívül esett, megbízható, bevált, empirikus terápia még nem áll rendelkezésünkre.

Akkor mi vagy te 107/x ? Beteg az biztosan nem, fogyatékos pedig egyáltalán nem. Gén, mint a koleszterin olaszok, vagy a rokonfalu, amelyeknek a hivatalos elvek szerint halottnak, vagy degeneráltnak kellene lenni.  A vércsoportokat is nehezen vette be az akkori orvostudomány. A vérnyomáscsoportok létezésének felismerése még várat magára. Van akinek nem mehet 110 fölé a felső érték, van akinek ez 120. Egy sürgősségin az ő 160-as felső értékük már a vég kezdete.  Keresd meg a saját csoportod! Erre legalkalmasabb az önkéntes véradás. Ami tulajdonképpen olyan, mint az úttörő vándortábor volt az iskolában. Egy kirándulás az egészségügy világába. Egy kis lépés az emberek segítésének útján, némi eü felméréssel egybekötve. Csupán 25x vettem részt benne, sajnos vashiánnyal ki lettem szuperálva. Eredményes út volt, mert kiderült az is, hogy én a 110 plusz-mínusz egy kicsi felső értékű vérnyomás csoportba tartozom. Egy taxis sürgősségi + két mentőhívás után jutottak oda, hogy nekem 110 plusz-mínusz tíz az üzemszerű vérnyomás felső értékem.

~ 14 éve találkoztam családon belül 100 plusz-mínusz egy kicsi felső értéknél infarktussal. A gyanútlan illetékes általi szanatóriumba utalás sem segített a dolgon. Egy heti szédelgése után jutottak oda, hogy Győrbe küldték katéterezésre. Ma már szerencsére jobb a helyzet. Hajnali stroke (szélütés) az agy vérellátási zavara következtében hirtelen fellépő idegrendszeri működészavar. Szerencsére rögtön észlelve lettek a jelei. A másik szerencse az volt, hogy a mentők és az SBO doktornő is egyből megértette, beteg 140-es felső értéke neki a vég kezdete. A harmadik, hogy azonnal tovább terelték a katéterezés irányába. Az önszűrésre jelenleg egy lehetőség van az önkéntes véradás 🙂 Üdv!