Napelem, kert és kényelem.

 Ha a neten kutakodunk a témában, a káosz és a csillagos ég kifejezés a jellemző a napelemes technológia világára. napelemem2.jpgRészemről most egy szerény megoldást kívánok körbejárni: egy kerti ház villamosítása. Nyolc éve lett kialakítva ez a napelemes rendszer, ami azóta bebizonyította hasznosságát és kényelmessé tette a mindennapjainkat. Ezt a rendszert DC üzemű szigetelt napelemes rendszernek nevezik a tudálékosok, bár az autonóm jobban illik rá.  A BTSOLAR 2008 jó megoldást ajánlott, ami azóta is jól működik.

A kiépítés részei

  • Napelem tábla 140 w
  • Akkumulátor 120 Ah
  • Töltésvezérlő
  • Kábelezés és szerelvényei
  • Szerelvények 
  • 12 Voltos eszközök
  • 220 Voltos inverter

A szerelés ebben az esetben is villamos szakmunka! Az általam közölt leírás csupán a kérdések feltevéséhez nyújt támpontokat.

  kabeldugalj2.jpgA 12 Voltos rendszer előnye, hogy szinte minden elektronikus eszközünkhöz van ilyen csatlakozójú töltő a telefontól a fényképezőgépen át a fejlámpáig. Dugaljként szivargyújtó csatlakozók lettek használva. Ez beépíthető mindkét dobozfajtába. A mennyezeti világítás kapcsolói azonosak a lakásban használtakkal. A szivargyújtó csatlakozónak hála sok eszközt készen vásárolhatunk az autonóm napelemes rendszerünkhöz.  Használhatunk minden olyan töltőt, adaptert, amit egy átlagos személykocsiban is.

 Megfelelő előtéttel használhatjuk a 12 Voltra kifejlesztett led világítótesteket is. Sajákabeldugalj1.jpgt konstrukciókat hozhatunk létre led szalagokból.  Természetesen ennek is meg vannak a maga szabályai, ami alapján 3-as nehézségűnek feladatnak minősíthetjük.3 nehézségi fok: elméleti alapok, szakmai fogások, szerszámok, és a felhasznált anyagok ismerete.

Aki nem jártas a villamosságban, természetesen keressen megfelelő tudású villamos szakembert a feladatokhoz! 

Egy pár szó az inverterről: Némely eszköznek csak 230 Voltról működő töltője van, netán egy kis lapos tv is jó lenne néha a földi adások vételére. A gyártók megsértése nélkül egy ilyen "Inverter 12V-ról 230V-ra (feszültség növelő) 300W"  nekünk üzembiztosan bírja a ~ 30 watt terhelést. Csak néha kapcsol be a ventilátora. Az akkutelep kis mérete miatt ettől többel ne is terheljük!

Használati tapasztalatok:

Mivel az autonóm napelem rendszer kifejezetten a napsütésre van optimalizálva, így a téli sötétség az igazi próbája. Több, az elképzelt energia ellátást hátráltató tényező merülhet fel ilyen esetben, az egyik a hóval fedettség. Saját tapasztalat alapján  egy óra tiszta napsütés utána 45 fokos tetőnél a ráesett hó lefut róla, még 15-20 centis hó esetében is. Így takarítani csupán az alatta lévő tetőrészt kell, hogy tudjon hová csúszni.  Ezzel a napelemet sem tesszük ki a tisztítás okozta esetleges fizikai behatásnak.

ho001.jpgA másik probléma a többnapos napfény hiány, ami a mi éghajlatunkon télen eléggé gyakori jelenség. Hála a ledes világításnak a fogyasztás meglehetősen szerény, így többnyire sikerül átvészelni. Itt lép fől döntő jelentőséggel az akkumulátor önkisülési jelleggörbéje. Ez egy olyan szép kifejezés, hogy talán magyarázni is kell. A teljesen feltöltött akkumulátor ha nem kap további töltést, akkor mint a mázatlan cserépedény a vizet, veszíteni kezdi a benne tárolt energiát. A napelemhez használt akkumulátorok esetében az időszakos fényhiány miatt ez a legfontosabb tulajdonság.  Sok napelemes töltő ha az akkufeszültség nagyon leesik kikapcsol és a kézi gomb megnyomásával indítható újra. Az értelmesebbek gondolom a napelemtábla töltőképes állapotba kerülése ( ha újra süt a  nap:) után ezt maguktól megteszik.

Tudomásul kell vennünk, hogy egy ekkora méretű rendszer nem bírja el a megszokott háztartási eszközöket. Azokhoz már aggregátor szükségeltetik!

kep0986.jpgA hűtőszekrényre van egy megoldás a gázos üzemű. A lakókocsik tartozékaként nem számít ritkaságnak. Új vásárlása eléggé nagy kiadás. 50 literes felett a gázfogyasztása is eléggé jelentős, de építményen belül ez a biztonságos megoldás. Ennek ellenére ha sikerül beszereznünk egy lakókocsiból bontottat, megoldhatja sörhűtési problémánkat.