Paradicsom a kertben - saját magokból

 A vékony héjú ízletes paradicsomfélék ritkán kelnek bolti magokból. Mivel hibridek, így a magból nem ugyanaz kel ki, hanem egy az ősei közül. Az persze lehet  vékony héjú, aki ráér megpróbálhat egy pár magot.   Több út vezet a saját paradicsomkert kialakításához. Ha van saját magról nevelő ismerős, akkor tőle kell beszerezni egy pár palántát, Utánam már a nekünk tetsző egyedekből tudunk magot szedni.   Ha nincs akkor marad a piac, ahol idős árusoknál még kifoghatunk régi fajtákat. A harmadik lehetőség, hogy profi paradicsomostól veszünk magokat.

stekovics01.jpgItt érdemes tenni egy kis kitérőt, paradicsomból paradicsomi választék van. Nagy élmény áttekinteni Stekovics barátunk fajtajegyzékét. Nyilván sok időbe telik egy ilyen komoly gyűjtemény kialakítása. Természetesen ez már egy birodalom, nem mindenki törekszik erre. Mivel sokunknak kedvenc étele a paradicsom érdemes belekezdeni  saját palántanevelésbe.

parad.jpgA magokat egyszerűen rákenjük egy papírtörlő darabra, ha megszáradt, már meg is van a jövő évi vetőmag. A papírra rá tudjuk írni, milyen fajta és melyik évben gyűjtöttük. Berakjuk egy ablakos borítékba amiből hála a számláknak szinte minden családban van és kész. Természetesen le lehet mosni és úgy tárolni aki ragaszkodik hozzá. Nekem a papír bevált, csak ollóval darabolom ültetéskor.

Ezzel el is jutottunk az idei évig. Sok tanács van az interneten, de én maradok a kollégámtól tanultnál. Március 15-én kell kiültetni a magokat egy fóliás ágyásba. Akkor már elég meleg az idő hogy beinduljon. Az enyém egy  ~ méterszer méteres faláda a tetején fólia tetővel. Az egyik oldala kivehető, ott lehet szellőztetni és öntözni szükség szerint. A végleges kiültetés frissen ásott helyre április vége felé.