Kézi nyársalás

A természetközeli étkezés lassan elfeledett csodagyereke.  A tárcsa, a grill, a kemence, bogrács jóval népszerűbbek lettek. Mivel ezek társasági létszámigénye is jelentős, pár embernél sokszor jó ötlet a nyársalás.

felni5.jpgTekerés

A rablóhús és testvérei kategória eszköze a forgatható nyárs, ami jelen esetben duplex rendszerű és a feltűzdelés megkönnyítésére szétszedhető. Természetesen ez egy többszemélyes adag lesz, de néha kevesebb is elegendő. Ilyenkor vesszük elő a régi jól bevált eszközt a nyársat.

 

Kézi nyársalás

 A képen látható nyárs egy U alakra hajtott 4 mm átmérőjű vaspálca hegesztve egy csőre, a fanyél egy békebeli kiságy rácsaiból készült, a csepegtető tálca pedig alufóliával bevont mozaiklap. Mivel sokan kételkednek benne elmondom: a fanyél 20 év alatt sem égett el. egy kis facsavarral van rögzítve a fém rész és a reszelőnyeles vacakkal ellentétben szabadon bárhol megfogható :) 20 és 30 mm távolsággal készült. a szélesebbre jobban lehet pakolni.nyars001.jpg

 Több évtizede jól szolgálnak, tudom ajánlani mindenkinek.

Receptek. Azt hiszem ez lassan fog telni, mert sokszor az étvágy legyőzi a fotóst. A nyárs végéről rendszeresen a tűzbe ugró hagymát tekerjük dupla alu fóliába és mire kész a szalonna, ez is finomra párolódik.  Esetleg hasonló méretű krumplikat is süthetünk így fóliában.

A tűzrakás menete télen a következő.