Kaukázusi történet

pcl86.jpgA neked szükséges technika csak mától van, mert ebből élek és gazdagodok! - a mai világ valahogyan így tukmálja magát.

De nem volt ez mindig így. Egy régi hegymászó könyv került a kezembe, benne egy régi garancia levéllel. Ma egy drága berendezés nem kap ilyen alapos kísérőt, ami anno egy PCL 86-tos csőnek jutott.

kleinfunksprecher1.jpgA könyvet lapozva előkerült egy másik rádiótechnikai csemege is: Egy a második világháborúban odakerült rádió adóvevő, amit ~1965 környékén még használtak a kaukázusi hegyimentők. A melléklet kép épp egy ilyet örökít meg, használat közben.

Mivel nem vagyok szakíró a rádiótechnika témában, így csupán a készülék bemutatására szorítkozom. A készülék egy német, becenevén "kleinfunksprecher". Az eltelt idő ellenére egy ma is ismert, és mivel sok még működik ma is, elismert eszközről van szó. Igen érdekes a könyvszerző indulatmentes monológja:

Még egyszer az adókészülék feliratára pillantok. Itt ülök a hegyen egy szovjet hegymászóval, távol minden emberi településtől, magasan a völgyek fölött, egy jeges kaukázusi hágó tetején, és segítséget nyújtok a túratársak nagy vállalkozá­sának biztosításában. A rádiókészüléket német mérnökök szerkesztették, német munkások építették tizenöt-húsz esztendővel ezelőtt és német hegyivadászok hoz­ták a Kaukázus hegyei közé. Nem tudták visszavinni, amikor a hegyvidéket ismét elhagyták; sietniök kellett, az életükről volt szó. És most itt ülök én a kis szürke doboz mellett, összecsomagolom az antennát, a mikrofont - olyan mozdulatokkal, : amelyeket már számos hegymászó megtett előttem, számos egyenruhás hegy­mászó, miután parancsokat adtak és vettek a készülékkel. Ma azonban a KIFU új hullámhosszra van beállítva: a rombolás végett épült kis szerkezet a békés sport céljait szolgálja.

dorette.jpgKövetkező lépésként nincs más feladatom, mint a neten feltalált adatokból kiemeljek egy pár adatot, képet. Egy fórumban rendesen körbefényképezték, ebből az előlnézetet mutatja ez a kép, de egy részletes gépkönyv eléggé sok információt ad róla.   Valamint sikerült találni egy leírást a helyreállítás problémáiról.

Kleinfunksprecher d , KlFuSpr.d (Dorette)

This transceiver came in to service in October 1944 and was produced under a short time.
This is a lightweight two-way radio transceiver.
Frequency range
Power output:
Power input:
Operating time with one battery:
Antenna
Tubes
Size, transceiver:
Size, battery box
Weight transceiver:
Weight battery box
32 – 38 MHz
0.2 Watt
1.4 Volt and 150 Volt
25 hour (20% transmit – 80% receive)
Band antenna – 1.6 meter
Two RL1P2 and one DDD25
13 x 7 x 20 cm
11 x 10 x 17 cm
1.6 kg
1.5 kg

SzKaresz egy rádióamatőr link gyűjtemény szerkesztője