Vizet, mint az állat:)

Vizet, mint az állat - mondogatta lefáradt lengyel barátom némi vodka után.

Ennek ellenére ami igazán jól esik abban mindig jelentős mennyiségű víz van. A tea sem sokat érne nélküle, de pálinka tablettával sem lehetne igazán koccintani.

Ami előhozta témát, hogy hétrét görnyedt embereket látok vizet vinni a jókút utódjának beharangozott kedvenc áruházláncukból. Ez egy felesleges fitnesz  tevékenység, ami  vízcsap kinyitásával helyettesíthető. A hallgass rám és gazdagodok ügymenet a vizet is elérte. Pedig a csapból is az folyik, nálunk nem is rossz minőségben. Ennek ellenére megy a harc ellene, pedig ha tudnák, hogy a nagy mesélők nyolcvan éves korukig azt a csapvizet itták, ami ráadásul ólomcsöveken tette meg a pincéből az utat a harmadik emeletig:)

A jókút egy régi falusi kifejezés volt a vízvezeték előtti időben. Tulajdonképpen a mélyebben fekvő iható víz eléréséhez fúrt közkút kapta ezt a megtisztelő nevet az udvaron ásott kút ellenében. Ami az állattartásból eredően nem igazán volt emberi fogyasztásra alkalmas. Még egy mondásba is bevették a kapatos menyecskével kapcsolatban: "Járnak hozzá, mint a jókútra:)"

Addig jár a korsó a kútra, még terhes nem lesz a vízhordóleány:)