Barka és méhek

100_3090.JPGA természetben meghúzódva és  méhészek jóvoltából jelentős mennyiségű méh és más beporzó rovar éri meg a tavaszt. A meleg hatására a virágok is beindulnak. Elsőre a barkafűz virágzása éri el a számottevő mennyiséget.

Szinte mindenki vesz tavasszal barkát a piacon. Ez nagyon szépen kigyökeredzik a vázában, csak el kell ültetni. Ha még hideg van az ültetéshez, vagy nincs meg a  végleges helye, egy tejes dobozban virágcserépben földbe ültetve nevelhetjük tovább. 

Ez lesz az első tavaszi virágzó növény a kertben. Jönnek is rá rendesen 20230307_075709.jpgmint a mellékelt kép is mutatja. Így a kertünk már korán felkerül a gyűjtési útvonaluk térképére.  Ápolása is egyszerű, az ágak egy részét leszedjük vázába dísznek, elajándékozzuk. A megmaradókat addig hagyjuk ameddig a bogarak járnak rá, netán szívesen gyönyörködünk benne. Elvirágzás után a szőlőhöz hasonlóan pár rügyre visszametszük. Ezekből a rügyekből lesznek a jövő évi barka ágaink. Kedvező viszonyok között egy-másfél méteresekre is megnőnek. A levágott ágakat ~ fél méteresre vágva hűvös helyen vízbe állítva meg tudjuk gyökereztetni.  A vesszők alkotó felhasználásával több weboldal is foglalkozik.

Néha a vázában is kihajt és meggyökeresedik.

Kertészetekben a törpe csüngő változat a gyakoribb. Kerti méhcsalogatónak jobb a ~ mogyoróbokornyi méretre megnövő kecskefűz (Salix caprea) Itt olvasható egy részletesebb ismertető róla