Birsalma japán verzió - az első saját termés

japan1.jpgA kertek szép dísze a japán birs, de kevesen tudják hogy a nálunk ismert birsalmához hasonlóan ehető gyümölcsöt terem. Sok nem érik be ezen az éghajlaton, de némely példányok tökéletesen élvezhető gyümölccsel lepnek meg minket. Sikerült találnom két bokrot ami vödörszámra hozza a citromméretű és savanyúságú termést. Mivel a húsa rághatóbb, így aki bírja a savanyút, nyersen is fogyaszthatja. Természetesen lekvár is készülhet belőle, és a mikrós verzióra is alkalmas. Ugyan a termés kisebb, lévén japán, de a kicsi a bors, de erős mintájára, sokkal ízletesebb, savanyúbb. Mivel rengeteg magot tartalmaz, érdemes a szaporítással próbálkozni. A kelési aránya igen jó, akár egy sövénnyi mennyiségre is szert tehetünk belőle.

A tavaszi fagy miatt a normál birsalmafáink alig egy pár szem gyümölcsöt adtak. Így pont kapóra jött, hogy az idén termőre fordultak a japán birsbokraink. Úgy látszik, hogy jóval fagyállóbbak, mint nagy testvéreik. A gyümölcsök mérete pingpong labda és tojás között változik.  Igaz ez csak pár kiló termést jelent, de az anyag a javából. Ráadásul jó vastag viasz borítja az almáit, ami a túlnemesítettek esetében már szinte hiányzik. Így reméljük az eltarthatósága is kedvezőbb lesz.

Élve a lehetőséggel tavasszal oltani fogok bele magyar bírsalmát. Van két féle is. Remélem átadja a  viasztermelő képességet. Ha megszeretik egymást pár év és teremni is fog.