Nagyapa süt - sajtos rúd

428834_222898301177649_1791935657_n.jpgA család kedven élelmei közé tartozik a sajtos rúd is.

A kis adag receptje a következő: a tejbe egy kiskanál cukor hozzáadásával bemorzsoljuk az élesztőt. Közben a lisztet elmorzsoljuk a zsírral és a lereszelt sajt felével. Hozzáadjuk a tojásokat, de az egyiknek a sárgáját félre tesszük, kenőnek. Amikor felfut az élesztő,  hozzákeverjük a   liszthez és a  felsorolt hozzávalókat összedolgozzuk.

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 15 dkg sajt
  • 2 dkg élesztő
  • egy kanál só
  • 1 dl tej
  • kevés pirospaprika

A tésztát egy órát meleg helyen kelesztjük. A sajt másik felét megkeverjük piros paprikával. A megkelt tésztát ujnyi vastagra kinyújtjuk és megkenjük a tojás sárgájával. Utána rászórjuk a paprikás reszelt sajtot, majd derelye vágóval csíkokra vágjuk. Zsírozott tepsiben szép színre sütjük. A hőfok és idő sütő függő, nekem gázsütő 6-os állás és ~15 perc.