Pannónia útjain, a Szép Magyarország magazin különszáma

A kiadó előszava: Pannónia útjain címet viselő tematikus lapszámunk a római kor hazai emlékanyagának egy jóval szelesebb körű feldolgozására vállalkozik, mint a tavalyi évben kiadott "A római birodalom határai - A limes" címet viselő lapszámunk. Mindkét kiadvány annak a folyamatnak az előkészítését mutatja be, melynek végeredményeként a limes hazai emlékei is felkerülhetnek a világörökségi listára.

Hazánk kifejezetten gazdag római kori emlékekben, melyek között számos egyedülálló érték van. Megőrzésük így egyetemes feladat, a világörökségi cím kiérdemlésével pedig olyan települések kerülhetnek a nemzetközi figyelem középpontjába, amelyek ezt egyébként nagyon nehezen érhetnék el.

Lapszámainkkal ezekre a kiemelkedő értékű látnivalókra és arra a hatalmas, már folyamatban lévő munkára szeretnénk felhívni az olvasók figyelmét, aminek reményeink szerint néhány éven belül az lesz az eredménye, hogy a limes magyarországi szakaszai is a világörökség részei lesznek.

A tavalyi lapszámban a limes magyarországi szakaszát jártuk végig, bemutatva az egyes látnivalókat a Duna mentén. Az idei számban -megtartva a limes kiemelt látnivalóinak a bemutatását- már jóval nagyobb utat járunk be az egykori -rómaiak által- használt útvonalakon, sorra bemutatva Pannónia tartomány legjelentősebb városait, műemlékeit.

A nagyon érdekes és izgalmas utazás végére pedig, reményeink szerint, az olvasók is jobban megismerik ennek a nagyszerű korszaknak az eredményeit, melyek közül nagyon sok még évszázadokig hatással volt az itt élők sorsára (honfoglaló őseink például használták a rómaik egykori építményeinek akkor még álló maradványait, épített útjait, stb.)

 A lapszám ára : 495 forint Megrendelhető a kiadónál: Szép magyarország.hu