Már a vöröskereszt is a kereszt árnyékában.

A mindennapi életben a kereszt egyszerű fogalom:célkereszt, hajszálkereszt, keresztút, andráskereszt.
Legideológiamentesebb verziója az Unicum, a biztos minőség. Sajnos nem ajánlhatjuk vöröskereszt hivatalos emblémának, mivel az alkoholmentes országok rögtön megtámadnák. Némely útibeszámoló szerint volt már rá példa, a jelképe miatt gyógyszernek nézték és ebből eredően beengedték ilyen országokba is.
A Nemzetközi Vöröskereszt szimbóluma a semlegesség jelképeként az 1864-es genfi megállapodás szerint a svájci zászló alapszíneinek megfordításából jött létre. Azóta zajlik a kálvária, mivel egyeseket a keresztes háborúkra emlékeztet, mások kirekesztve érzik magukat, így mára egy jelkép áradat kezd kialakulni. Sőt még a gazdasági életből is megjelennek trónkövetelők.
Arra kevesen gondolnak, hogy optikai felderítésnél, könnyű azonosítani. Balesetnél a vk emblémával ellátott mentőládákat könnyű megtalálni, és még egy matematika professzor is tudja, mi van benne. Arról nem is beszélve hogy a vöröskereszt és békeidőben fő patronáltja, a véradás pénzben ki nem fejezhető értéket hoz létre a mindennapok számára.