Nagyapa főz - birsalma kompót

birsalma.jpgA savanyúságok népes hada mellet kissé elfelejtődött a kompótok világa. A kert gyümölcsei mind kiváló alapanyagok. Most érik a birsalma, amely ideális kompót alapanyag. Jellegzetes íze és savassága kifejezetten előnyös az  emésztés segítésére húsételek esetében, de délutáni csemegeként is fogyasztható. Ellentétben a birsalmasajttal a készítés menete igazán gyors.

 A héját, mivel az erősen viaszos és nem mindenki szereti az ízét, célszerű lehámozni. Ezután nekünk tetsző hasábokra, csíkokra vágjuk.  Ugyan a húsa elég kemény, de a darabolásnál kellő óvatossággal bevethetőek a krumpli és cékla darabolásnál használt sima és hullámos eszközök is. Ezzel növelhetjük az esztétikai látványt. A főzés ideje felfövés után ~ negyed óra. Annyi vízbe tesszük oda, hogy éppen ellepje. 

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 késhegy őrölt fahéj
  • pár szem szegfűszeg
  • esetleg szegfűbors

Elkészülés után kihűtve azonnal fogyasztható. Az esetleg megmaradó leve ízletes ivólé. Ha befőttet akarunk készíteni belőle, akkor egy itt egy jó recept.