Írástudók és alkotók

hase.gifAz alap tény, hogy a hadsereg a politikusok vibrátora: amit nem tudnak megoldani kártya asztalnál, ott a hadseregtől várták a megoldást. Mint minden vibrátor elemekkel van feltöltve: vannak benne tartós elemek, akik ugrálnak minta nyuszi a reklámban és vannak kisebb energiájúak, akik lapulni igyekeznek lévén sorkatonák. A két réteg között foglalt helyet az írnokok csapata. Az írnokvilágról biztosan van mindenkinek egy jó pár élménye, története.  A katona és a gyermek közös jellemzője: ha unatkozik, előbb-utóbb talál elfoglaltságot magának.   A kik terv rajzoláson edzett írnokok tevékenyen részt vettek ebben a szabadidős alkotó tevékenységben. A békebeli íróasztal fiókok alja minőségi rétegelt lemez volt, kiváló alap az égetett képek készítéséhez. De lassan kivándoroltak az asztalokból és képekké váltak. A téma változó volt, a széria indigóval lett átvíve, de egy-két jó kezű ceruzával alkotott egyedi képeket. Az égető trafó kézről kézre járt, lakk volt a karbantartóknál és már kész is volt az ajándék az otthoniaknak.

Itt még a gyufa is életre kelt, a malomtól az Eiffel toronyig sok sablonunk volt hozzá. Az alkotáshoz idő volt bőven, a kapunál pedig gond nélkül engedték útjára az alkotót művével együtt. Valószínűleg még a VÁP is elnézően kezelte az ilyen alakiatlan csomagokat.

De létezett egy textil szekció is.  Létjogosultságát megalapozta az is, hogy tűzszerész főnökünk matyó hímzés specialista volt. Szájában füstölgő Munkás cigivel rutinosan alkotta szebbnél szebb munkákat, akár gránát dobálás közben is. Fél szemmel nézte, melyek nem robbantak föl, ha már volt 3-4 darab, akkor kiment a fedezékből és elrendezte a sorsukat, majd folytatta tovább.

szemes.jpgLegénységi tématár akkor többnyire a faliszőnyeg volt hurkolva, vagy olvasztva, A minták itt is a vaságyban voltak iktatva a többi barkácsanyaggal együtt, mivel a szabályzatban ilyen tevékenység nem volt. Szabó lévén keresztszemes hímzéseket varrtam. A legnagyobb mű, egy dupla keresztszemes faliszőnyeg volt,. Hónapokig készült és sok ugráltatástól megmentett, mivel elsősorban az unatkozókat aktivizálták a soron kívüli feladatokra. 

Az emlékek frissítése céljából megemlíteném még a centi tartók széles választékát, a leszerelő zászlókat és a töltényhüvelyekből, aknákból készült gyújtókat és egyéb műalkotásokat is.