Konténer alakítás - saját kezűleg

A gyors rakodás és biztonságos áruszállítás szabványos alapja a konténer. Fontosságát jelzi, hogy a tranzit szállítás eszközeit is jórészt hozzá igazították, és a vasúti szállítása is egyre terjed. A különböző halmazállapotú anyagok szállításához célkonténereket hoztak létre. Építmények céljára alkalmas változatok is készülnek, akár egy iskola, vagy szerelőműhely is kialakítható belőlük.


A tömör bevezető a konténer.lapról származik és jól mutatja, hogy ha meg akarjuk ismerni a témát jó nagy utat kell bejárnunk.

Az első amivel a leggyakrabban találkozunk a konténer épületek. A magáncélú felhasználások között ez a leggyakoribb megoldás. Alapból érdemes a forgalmazóknál érdeklődni, a konténer ajánlatok széles választéka vár reánk.  Ki-ki maga dönti el mennyi pénzt, időt, energiát szán rá. A konténer hőszigetelése a mi éghajlatunkon kicsit kevés. Nyáron meleg, télen hideg. A téli hideg ellen könnyű védekezni, mert jól fűthető, én egy teatűzhellyel fűtögetem a sajátomat. A kályha mögötti rész hővédő burkolása kb. 1,5x1,5 méteres felületen alapvető a biztonság érdekében. A füstcső kivezetés és kéménykialakításhoz pedig szakember tanácsát kell kérni. Nekem rozsdamentes füstcsővel lett kialakítva. A nyári meleg azért egy-két hónapra éjszakai eszközzé tudja tenni a konténert.  Ezek az értékek nem túl sokat jelentenek egy laikus számára.


Falak és födém hő átbocsájtási tényező (K) értéke: 0,5W/m2K

Padló hőátbocsájtási tényező (K) értéke: 0,5W/m2K  de a gyártó szerint jónak mondható.


kontener1.jpgA saját konténerem hasonló értékeit is megpróbálom majd kikeresni. A konténerekből építmények céljára alkalmas változatok is készülnek, akár egy iskola, vagy szerelőműhely is kialakítható belőlük. Így adva van az ötlet, legyen a kertben konténer, mint házikó.  Ha úgy dönt valaki, hogy megtartja, akkor lehet rá tetőt készíteni amit egyúttal  naptól is véd és  esővíz gyűjtést is szolgálja. Az elő tető megnövelésével megspórolhatjuk a filagória építést is. Ha pedig beruházunk egy autonóm napelemes rendszerbe, akkor a villamosság áldását sem kell nélkülöznünk.