Filagória, szaletli saját kezűleg

A méltán népszerű kerti építmény családot mutatja be a Filagória.lap.hu. Azt hiszem épp itt az ideje, hogy összefoglaljam, hogyan készül egy ilyen szerkezet. 

A kerti kényelem is megkívánja egy-két építmény létrehozását. A fokozatosság elvén először csinálj egy széket, majd egy napozóágyat, utána a tárolót, legvégül ha még nem ment el a kedved akkor a pavilont.


Kisszéket már csináltam, az ágyat kaptuk. Így elsőre egy tároló készült, majd egy hatszögletű pavilon kialakítása következett. A száz éve bevált szerszámszükségletet csupán egy akkumulátoros fúrógéppel egészítettem ki. A Startlapos adatgyűjtés több-kevesebb eredménye és a helyi reklámújságok alapján beindult a gépezet. Az anyagszükséglet biztosítására célszerű felkeresni a környékbeli cégeket.

Igaz a négyszög matematikája egyszerűbb, de mégis a hatszög mellett döntöttünk. A három nővér: a szél, a nap és az eső jórészt meghatározza, hogy mit, s miért csináljunk.

A faanyag olyan dolog, hogy a vágással soha nem lesz hosszabb, ezért már a tervezéskor érdemes figyelni a hosszakra.

A faanyag gyári hosszak 4 - 6 méter + col  ide-oda, a végei lehetnek repedtek, durván, ferdén vágottak. Ebből ered, hogy a jó anyagkihozatal érdekében ajánlott készméretek 0,95   1,85- 1,95 azaz sohasem egész méter. A faanyagot gyalulva vásároljuk meg, és alapozó + egy réteg fedőpáccal kenjük le. Így az építés különböző fázisaiban nem árt neki egy kis eső, valamint a nem látható felületek is védelmet kapnak.

A baleseti kockázati tényező a villamos áram kihagyásával jelentősen csökken, de a famegmunkáló szerszámok és a magasban végzett munka fokozott figyelmet igényel!

Az éjszakába nyúló mesélgetés és egy túl részletes tervrajz helyett kommentált fotókkal igyekszem bemutatni az elkészülés menetét. Természetesen más sorrendet is lehet választani, de nekem ez vezetett a megoldáshoz. Aki mégis bizonytalan, vehet előkészített pavilont, sőt vannak komoly faipari vállalkozások, amelyek akár egyedi elképzelések alapján is precizíós gépekkel legyártják az elemeket, esetleg lehet importálni is:)

Az alapozási tanácsokat a helyszín ismeretében kell beszerezni. Nekem szerencsém volt, mivel a saját vulkánom köves tetején talaj- és árvíz nem lehet, így csupán egy 12 cm vastag acélhálós betonalapot készítettünk 205 cm élhosszal. Természetesen a leendő tartóoszlopok alatt a földben, megfelelő méretű betontuskók lettek kialakítva.

Anyagjegyzék és előregyártás

Egy ekkora létesítmény létrehozása nem kis költség, ezért készítsünk egy anyagjegyzéket, és próbáljuk meg beárazni. 2006-ös áron ez nekem a tárolóval együt ~ 330 ezer forint volt. Csupán a felületkezelés 60 ezer forintba került.

Előregyártásként méretre lettek szabva:

  1. 6 db 10x10x190 cm tartóoszlop
  2. 6 db 10x10x200 cm felső keret gerenda (végek szögbe vágása, csapolás elkészítése)
  3. 12 db szarufákhoz 6 db 300x15x5 cm széles palló kettévágva

A többi faanyagot a helyszínen, a beépítés során vágtuk a szükséges méretekre.

A használat során a választott megoldás jól vizsgázott és a kert fontos része lett. Közben eltelt 15 év és ideje volt újra festeni.  A belső rész csak lemosva - átkenve lett. A külső rész  megcsiszolva és alapozó + 2 réteg Sadolin vastag lazúrral lett lekenve. A csiszolás kicsit trükkös a d lambériák miatt. A legjobb eredményt a 125-ös kis flexre szerelt 115-ös gumitányér hozta. Az öntapadós és csavaros kivitelű is használatba került. Indult még a csiszoló témában a rezgő is.  A kézi szalagcsiszoló nem igazán vált be.  A konyhafal kialakítás igen jó ötletnek bizonyult. A ládával együtt minden itt tárolható.

Eső esetén is minden helyben van, nem akad meg a buli.

 

 Szerszámkészlet  - pakoló láda - filagóriaasztal  - kis asztal raklap asztal - komposztáló - fatároló