IBC tartály a kertben

ibc001.jpgAz ötlet, hogy a  két tartály legyen összekötve és mindkettőnél legyen csap is a vízhasználathoz, maradt továbbra is.  8 év után ráfér egy kis felújítás mivel a tartályt lezáró fém csapok a ritka elzárás miatt beálltak és a nagy anya is eléggé elfáradt. Az új darabjegyzék:

  • ibc menetes csatlakozó km 3/4″
  • Y tömlőcsatlakozó hollandi anyával 3/4″ két utas elágazása 3/4″
  • 3/4″ kifolyócsap
  • 3/4″ réz karmantyú
  • 3/4” -s belső menetes csatlakozás kerti csaphoz 2 db

Természetesen lesz egy tartó a szerkezet tehermentesítésére.

100_2334.JPGA raklap a modern világ egyik igen népszerű találmánya. Sokoldalúsága jól követhető egy link gyűjteményben is.  Egy pár felhasználási módját már én is megvalósítottam. Így lett fatároló, komposztáló és kerti asztal a kertünkben.

Az esővíz és esetleg egy kisebb kerti kút vizének tárolásához egy ~ 3 köbméteres földalatti esővíz tartály anyagilag nem kis beruházás. kep0211.jpgFagymentes időben tökéletesen megfelel egy-két IBC tartály, télen meg úgy sem sok víz kell:) A raklap család része az IBC tartály is, amely profi szállítóktól is beszerezhető, de hirdetésekben is érdemes utána nézni.  Mivel a mosás eléggé körülményes, kellően tiszta állapotút célszerű beszerezni.

Célszerű a tartályt az esőcsatorna által közvetlenül tölteni, valamint érdemes egy szúnyoghálóval felfogni a víz által hozott dolgokat. Ez egyben a szúnyoglárvák bejutását is megakadályozza. Ide vezettem a kútból jövő vizet is. A ház két oldalán lévő tartályt azonos magasságba kell elhelyezni, így az összekötő cső segítségével mindkettőben azonos szinten lesz  a víz. Mivel a tartályok pillangó szelepei nem bírják a nyitogatást, ezért egy állandóbb megoldás lett kialakítva. 3/4 colos vízvezeték elemekből mindkét tartályra egy elzáró és slag csap páros került felszerelésre. A locsoló csőből a 3/4 colost választottam, mivel tisztán gravitációs használatnál kell ez a csőméret. A gyorscsatlakozók segítségével a kút felőli töltőcső a tartály aljára áttehető és már mehet is a locsolás.ibc1.jpg

A tartály nagy súlya miatt maradék zsalukövekre lett helyezve. Ahol bővebben van eső, több tartály is párhuzamosan kapcsolható.

A talaj felett elhelyezett tartályokat a fagy beállta előtt vízteleníteni kell. Az alsó csapot célszerű nyitva hagyni és az esővízbevezetést megszüntetni.