Orosz kémény és tűzhely

kemeny1.jpgA faépítészet miatt többnyire oszlop kéményről van szó. De már ez is tartalmaz néhány eredeti elemet: a mennyezetnél megvastagítják a tűzveszély csökkentése végett, beiktatnak előtte egy kéményelzárót, a meleg visszatartására és a tető fölött csinálnak rá egy gallért a víz távol tartására. Ahol a kemence tetején van az ágy, ott ismerik a hideget igazán. Így nem meglepő, hogy még a kéményt is beállítják a hőleadás szolgálatába. Így két legyet ütnek egy csapásra: A sparhelt öntvény lapja rögtön ontja a meleget, a háromutas járat meg kigyűjti a maradékot, hogy ne szökjön meg a kéményen.

A háromjáratos kémény lehet, hogy nem igazán felel meg a mai szabványoknak, de a hideget ez nem igazán érdekli. A rajzokat tanulmányozva három megoldás különíthető el. 

Oszlopkémény elé építve a tűzhely a háromjáratos résszel, a kémény a tűzhely része, van egy háromjáratos kémény és abba csatlakozik a tűzhely.

Oszlopkémény elé építve a tűzhely a háromjáratos részel  lehet félig cserépkályha kinézetű, mint a mellékelt képen. De cserépkályhás tudás hiányában elkészíthető az egész téglából is. Ugyan nálunk szokatlan ez a megoldás, de igen célszerű. Sok embernek van hagyományos fűtésű kisebb hétvégi háza, ahová megérkezve jó lenne gyorsan egy kis meleg, ott alvás esetén pedig hőntartás éjszakára. p7266505-virykles-dureles--.jpg

Erre sikerült találnom egy jól dokumentált megoldást, ahol jól követhető a kezdés és a további építés menete és mindez részletesen egy videón is.