Kis Bence a mobil kemence

kisbence.jpgNem könnyű a döntés, mivel a  mobil kemencés fórumon ötletek tömege található. A bevezető biztatás után épp itt az ideje elkezdeni a saját mobil kemencémet, a Kis Bencét. Mivel a fórum Teki kemencéjével kezdődik, így ezt a típust választottam.   Ezzel részben búcsút inthetek a kerti tégla és zsalukő halomnak is.  A mobil kemence természetesen igazi anyósviccek mellett  szintén ősi magyar találmány:)  Ottjártunkkor ezekkel tanítottuk az olaszokat pizzát sütni:)

Az induló lépés a témában az a 8 db elvileg 25×12,4×6,4 cm samott tégla, ami adja többi méretet is.  Ami mint hideg sütőfelület, matematikailag 500x496 mm, de tágul.  Lazábban félXfél méter, és nem kell gyári új, ha bontásból hozzá jutunk. Az enyém elfér egy 650X700 mm belső felületű tepsiben.  A kisméretű használt, sarkain töredezett téglák két hasábra vágással hatalmas minőségi változáson esnek át, a vágott felületet a kemence belsejébe fordítva az újjal vetekedő belső felületet kapunk. A téglákat egymáshoz u alakú kapcsokkal kell rögzíteni ~ 3- mm drótból lehet csinálni. A mérete50 mm széles a két lába 35 mm.

Egy pár kiegészítés: Mivel legtöbbször ez a kemence sem megy sehová, a vastepsi helyett megépíthető akácfa pallókból készült lapra is, ahogyan a garadnai példa is mutatja. Mivel a kemence kicsiny, a jobb hőntartás végett a sütőfelület samottéglák alá érdemes tenni lépésálló kőzetgyapot szigetelést. A jobb lángörvénylés végett a kémény ~ 5 centit lógjon be a tűztérbe. Ha még egyszer kezdeném, a kémény előre kerülne így könnyebb a huzatszabályzót kezelni. Az ajtót sem árt lehőszigetelni, a belső oldalán egy lemeztepsivel esztétikusan megoldható.