Nagyapa szilvalekvárt főz

nagyapa-1.jpgA Google megint bajban van, nagyapa? - lekvárt? Pedig a vicc ellenére, nem csak pálinkát tudunk főzni a gyümölcsökből. Az idei szilvatermés nagy mennyisége lehetőséget adott lekvárfőzésre is. A családi és netes körkérdés után egy bevált receptet választottam, aminek a lényege a kavarásmentesség. 

Kellékek: gáztűzhely sütője és egy fazék, ami belefér, 1 dl ecet és a szilva, amennyi belefér a fazékba. A kimagozott szilvát ~ felnégyelve betesszük a fazékba, az előtte beöntött ecet megvédi a leégéstől. A fazekat betesszük a sütőbe és sütési hőfokon felmelegítjük. Mire főni kezd, akkorra ereszt annyi levet, hogy ellepi a gyümölcsöket. Ekkor visszavesszük takarékra és meggyőződünk, hogy kellően lassan fő és ~ 10 óra alatt eléri a kellő sűrűséget. Akkor tiszta üvegekbe öntjük és lezárjuk. Meleg dunsztban hagyjuk kihűlni.

A hosszú elkészülési idő miatt ügyeljünk a helység kellő szellőzésére!