Páramentesítés, páraelszívás

ceresit-stop-para-keszulek.jpgÚj épület esetében természetesen a villamos tervfeladat részei az ilyen eszközök. De a mindennapok jórészt már régebben épített, esetleg ablakcserés lakásokban zajlanak. Ha van már elszívó ventilátor a konyhában, fürdőben, vécében, akkor sem mindig ideális a helyzet.  A pára és lecsapódása mindennapi jelenség a hűvösebb évszakokban. 

Megváltó ötletekben nincs hiány, de maradjunk egy pár gyakorlati lépésnél: rendszeres szellőztetés, páramentesítők, ablakkeretbe építhető eszközök.

Páramentesítőként sikerrel vizsgázik nálunk a Ceresit nevű doboz. Ez mindennemű áramfogyasztás nélkül teszi a dolgát. A szezont ~ 3 bele való tablettával vészeli át, eléggé barátságos költséggel. 

po400_elem.jpgÍgy lassan elérkezünk ablakkeretbe építhető eszközökhöz amelyek a többrétegű üvegek elterjedésével a közismert ablakventilátorokat váltják le. A váltás eléggé lassan halad, de sikerült találnom egy közérthető bemutatót a témában. Az ablakba beépítés esetén garanciamegőrzési okokból természetesen egyeztessünk azzal a céggel aki beépítette az ablakot. Ha még ablakcsere előtt állunk akkor vigyük magunkkal az ötletet és próbáljuk meggyőzni őket, hogy erre van szükségünk.

Természetesen a világ nem áll meg, ablak légbevezetőt 1318-siegeniaaubi4.gifnevezhetjük kopoltyúnak is. És ezzel eljutunk egy új eszközhöz a ventilátoros kopoltyúhoz. Ezeket már sokszor beépítik az ablakgyártás során, de utólag is beépíthetőek. Ennek az ára nem lehet túl barátságos, de biztosan van mezeibb verzió is. Ami mellette szól, mindkét irányú légszállításra képes.

Az itt felvetett dolgok nyilván bonyolódnak a gázégető eszközök rigolyáival. Amelyek, a sok tragédiát nézve úgy látszik méltóbb helyen voltak a külön bejáratú kazánházban, mint a kazán rejtő szekrényben.