Rendszerirányítás

Mivel egy villamos erőműben kezdtem magam is, így természetes, hogy öröm volt számomra, amikor ráleltem erre a történetre.  A villamos energia terelgetése a mai napig az instabil rendszerek hosszú távú életben tartásának az iskolapéldája.

A politikusokat itt legfeljebb takarító személyzetnek lehetne alkalmazni, hiszen az alapegységen a szinusz hullámon igen nehéz lenne politikai indulatokat generálni, máshoz meg nem igen értenek.

Habár amilyen sokat képzelnek magukról, még azt is megérhetjük, hogy még a szinusz hullám alakját is meghatározzák előbb-utóbb: a pozitív félhullámon legyen kereszt, a negatívon vörös csillag :)

Szerencsére az alapjelenség politikailag nem befolyásolható, ameddig a generátorok kellő szinten forognak tiszta szinusz marad. Eddigi élete folyamán a villamos áram megőrizte politika befolyásolhatatlanságát, aki meg belenyúlt, azt jól megrázta és ez a jövőben is így marad. Aki meg már iskolában is politikusnak készült és nem figyelt fizika órán, itt egy kis korrepetálás a témában.

Az internet ajándékaként találtam:  egy korabeli vízi erőmű is ami nagy valószínűséggel a Ganz nagyjainak munkáját dicséri.  Akkor még  nem voltak főállású tiltakozók, így a józan ész győzött.

Címkék: magyar, állam