Startlapozom, tehát vagyok

 Egy kedves barátom hívta fel a figyelmemet a lap.hu mozgalomra. Az ötletét tett követte 2002. október 5.-én rendezett  6. Startlapos találkozón már mint az életmentés lap újdonsült szerkesztője vettem részt. Mindig is jól éreztem magam az önkéntes közösségekben, így hamar aktív szerkesztővé váltam. Az előéletem is megvolt hozzá: szabadidőmben voltam rádióamatőr, barlangkutató, barlangi mentő, hegymászó, símentő, tájékozódási futó, sokszoros véradó. A hobbi elektronika tevékenységem során már nagy tapasztalatra tettem szert a célirányos keresésben, ez a lapok szerkesztése során is hasznomra vált.

  1.  Akác.lap.hu Az akácfa jó néhány tekintetben egyedülálló az európai fafajok között. Kiemelkedő tartóssága miatt különösen környezetbarát anyagnak tekinthető. Ezáltal válnak értékes felhasználási területekké a vízparti létesítmények, gátak, kerti és játszótéri berendezések. Kemény, nehéz és tartós fája miatt elsőrendű bányafa, vezetékoszlop, szőlőkaró, gazdasági szerszámfa, épületfa és a legkiválóbb tűzifa.
  2. Bányászat.lap.hu A bányászat szinte egyidős az ember megjelenésével. Az eltelt évszázadok során szervezettsége, oktatási rendszere példakép volt más iparágak számára is. A változó felhasználói igények miatt a súlyponti anyagok listája az idők folyamán jelentősen bővült. Célunk ezt a folyamatos változást bemutatni, a történetét, résztvevőit, eszközeit weboldalak felkutatása által elérthetővé tenni.
  3. Duda.lap.hu A duda több nádnyelves sípot magában foglaló összetett fúvós hangszer, melynek folyamatos levegőpótlásáról egy felfújt tömlő gondoskodik. A duda az ókortól napjainkig Európában, a Közel-Keleten, Észak-Afrikában elterjedt sokféle felépítésű és elnevezésű dudaszerű hangszer gyûjtõfogalma, szűkebb értelemben a magyar duda, a Kárpát-medencében használt népi hangszer elnevezése.
  4. Elemlámpa.lap.hu Az emberrel egyidős vágy a megbízható egyéni világítóeszköz birtoklása. A fejlődés útja a barlangi festők fáklyájától indulva a bányászlámpákon át vezetett a mai korszerű eszközökig. Ma már szinte minden szakma és sportág rendelkezik a számára kifejlesztett lámpaféleséggel. Az oldal célja ezeknek a cserélhető, vagy tölthető áramforrásokkal ellátott eszközöknek a bemutatása.
  5. Életmentés.lap.hu Már a bibliában is leszögezték: az emberi élet mentése olyan tevékenység, amelyben mindenki köteles részt venni. A tűzoltó szervezetekkel egy időben zajlott a szervezett életmentés kialakulása is, ez jórészt a 19. század második felére tehető. A környezeti körülmények és a veszélyforrások sokfélesége miatt már a kezdetektől speciális csoportok is kialakultak: bánya, vízi, hegyi, barlangi mentők, stb.
  6. Geodézia.lap.hu A geodézia (földméréstan) a Föld alakjának, méretének, a földfelület természetes (felszínformák) és ember alkotta részleteinek helymeghatározásával foglalkozik. Két nagy egysége a felsõ és az alsó geodézia. A felsőgeodéziához tartozik a nagyobb területek (Föld, kontinensek, országok) befoglaló kerethálózatának, az alsóhoz részleteknek pl. a művelt földek fekvésének, területének, az utak hosszának.
  7. Hogyan készült.lap.hu Az emberi tevékenység elképesztő mértékben specializálódik. Egyre kevesebb eszköz gyártásában veszünk részt, iskolai tanulmányaink pedig gyorsan avulnak. Ezért egyre több ember kíváncsi arra, hogy hogyan készülnek az általa használt eszközök. A kisfilmes csatornák és videó megosztó oldalaknak is népszerű része a a minket körbevevő eszközök, járművek, építmények létrehozásának bemutatása.
  8.  Hogyan működik.lap.hu A technikai fejlődés eredményeként egyre kevesebb eszköz gyártásában veszünk részt, iskolai tanulmányaink pedig gyorsan avulnak. Ezért egyre több ember kíváncsi arra, hogy hogyan működnek az általa használt eszközök. A kisfilmes csatornák és videó megosztó oldalaknak is népszerű része a használati eszközeink működésének bemutatása.
  9. Lexikon.lap.hu Az egyre bővülő egyetemes emberi tudásanyagot az idők folyamán enciklopédiákba és lexikonokba gyűjtötték össze. Az oldal célja az így létrehozott tudásbázisok bemutatása, az újdonságok felkutatása, az ismeretanyag tematikus dobozokba csoportosítása. Reményeink szerint ez által sikeresebb lehet a különböző információk megtalálása a munka, a tanulás és az ismeretszerzés területén egyaránt.
  10. Rádióamatõr.lap.huEgy megalapítása óta önképzésen alapuló, egymással való levelezést és műszaki tanulmányokat folytató szolgálat, melyet amatőrök, azaz oly szabályszerűen jogosított személyek működtetnek, akik rádiótechnikával csupán személyes érdeklődésből, anyagi érdek nélkül foglalkoznak. Rádiórendszerük katasztrófák esetén mind a mai napig az egyetlen globális kiterjedésű megbízható híradórendszer.
  11. Rádiótechnika.lap.hu Az oldal célja a rádióhullámok bázisán létrehozott vezetéknélküli kommunikáció bemutatása. A rádióhullám tartomány 9 KHz-től egészen 3 GHz-ig terjed. A különböző hullámtartományok terjedési tulajdonságai figyelembe véve igen sok célra használható. A kialakult felhasználói rendszerek a rádió és televízióadástól az informatikai rendszereken át a mobiltelefonig az élet minden területén jelen vannak.
  12. Raklap.lap.hu A raklap vagy paletta az egységrakományképzés leghatékonyabb eszköze. Méretét többnyire szabványok rögzítik, legismertebb az Eur-raklap. A raklapokról többnyire mindenkinek a fa raklapok jutnak eszébe, mivel ezek a legelterjedtebbek. Manapság a fa raklapok mellett megjelent két alternatíva is: a műanyag raklapok, és a papír raklapok. A raklap a konténerek, szállítójárművek gyors ki - berakásának legárukímélőbb eszköze.
  13. Rövidítések.lap.hu A rövidítések életünk fontos részei. Ha nem használnánk ezeket, a különböző szövegek terjedelme a többszörösére növekedne, egyes szövegek pedig teljesen kezelhetetlenek lennének. A rövidítések egy részéről már nem is gondoljuk, hogy eredetileg rövidítések voltak, másokat pedig szinte nem is tekintünk rövidítéseknek. A rövidítéseket nyelvtani szabályok és kialakulásuk szerint csoportosíthatjuk.
  14. Szibéria.lap.hu Szibéria (oroszul: Сибир/ Sibir\', egy tájegység neve Oroszország területén, Ázsia északi részén.Területe 16,2 millió km2, népessége kb. 30.000.000 lakos. Végtelen természeti, bányászati gazdagsága minden szempontból fontossá teszi a világ számára. Megismerése és tudományos feldolgozása egy soha véget nem érő folyamat.
  15. Vöröskereszt.lap.hu A Nemzetközi Vöröskereszt, kiegészülve a 30 iszlám államot képviselő Vörös Félhold Társaságokkal, az ENSZ mellett napjainkra az egyik legfontosabb, nagy tekintéllyel és hagyományokkal bíró, szinte az egész világra kiterjedő hálózat. Elkötelezett önkénteseinek köszönhetően a gyorsan felépülő segélyakciók, a folyamatos egészségnevelés és a véradás szervezés ma is hatékony szervezete.