Mérések a kertben - a vízszintes

A fogalom nagyon ismert dolog, olyannyira, hogy még a Wikipédiában sincs ilyen szócikk. Pedig testvérével, a függőlegessel együtt sokszor elmarad a pontos kijelölésük. Esetleg nem tudják eltalálni az építőmesterek, mint a pisai ferde torony esetében. Utána meg magyarázkodnak, hogy a disznó lába is görbe, mégis jó.

slag1.jpgParti terasz a kertben feladat során próbáljuk meg követni a kialakítás menetét. Természetesen egy meredekebb hegyoldalon ez egy külön tudomány, komoly tervezéssel és jelentős beruházással. De egy kisebb lejtésű helyen, amit nem keresztez jelentősebb vízfolyás magunk is kialakíthatunk egyet

Először a leendő, 4x6 méteres terasz középvonalát határozzuk meg. Ettől mérjük ki a szélességét, így mutatja meg, a leendő földmunka mennyiségét is.  Jó esetben a hegy felől kitermelt anyag kiadja a völgy felőli kitöltés anyagát. A vízszintes mérésére ősi találmány a slagos vízmérték, amit vagy kölcsönkérünk, vagy Öveges módra magunk készítünk el. De ha nincs, egy 2 méter körüli deszka és vízmérték  is segítségünkre lehet. De kapható, ide jó tűrésű, akasztható vízmérték is pár száz forintért.terasz-1.jpgPár perc alatt felvázolva dolgot egy milliméter papírra már meg is állapíthatóak a méretek, a kitermelendő föld mennyisége, stb.  A keletkező tereplépcsők lehetnek fűnyíróval járható rézsűk, vásárolt, vagy falazott virágládák, de a megmaradt zsalukövek is jól felhasználhatóak erre a célra. Szép látvány lehet a talajtakaró cserjékkel való beültetése. A keletkező terasz  füvesítve jól beleilleszkedik a kertbe. Ázékonyabb területen burkolhatjuk bontott téglától kezdve térkőig, ki-ki lehetőségei szerint.