A Bükk-hegység rétjei: Nagysánc

Ugyan már apám is Avar sáncnak hívta, de a régészet ezt vitatja:) De ez minket nem zavart abban, hogy arrafelé éljük gyerekkorunk legszebb éveit. Valamint az a vidék lett barlangi kalandozásaim kiinduló pontja is.

Az idő úgy hozta, hogy gyerekkori álmunk helye újra valósággá fog válni.  A hely megközelítése autóval a helyi temető bejáratáig is lehetséges.   . Google utcanézettel le is követhető. A temető jobb oldalán lemenve ~ 300 métert egy időszakos, fűvel benőtt víznyelő található.

map001.jpg Terep nézetben is jól kirajzolódik   völgyekkel körbevágott tortaszelet alakú mészkőhegy. Ideális várhely lehetett már abban az időben is. Sajnos a sánc felső területén barlangra utaló jeleket nem találtunk. De volt egy biztató példa, a Hajnóczy barlang megtalálása.

 Mivel kezdeti barlangkutató lépéseink lépéseink is ott történtek, igaz a Nagysánc jól őrizte titkait előlünk. Egy mesevideó is csak a Zengő lyukat (Tatárárki barlang )  mutatja be. Ami egy ősidők óta nyitott barlang.

 map005.jpgMár korábban sikerült találnom egy nekem új barlangot, ami légvonalban ~ a Zengő lyuk felett van.  A mélysége 3-4 méter lehet. Egy terepbejáró túra keretében visszatértünk ide.  Sajnos érdemi képeket nem találtam. A lementett műhold képen húzott vonal   egy töbörsor tengelye. Ami kimegy a meredély széléig. Az utolsó eleme egy egy kör alakú vízszintes placc. A Mexikó völgy felőli része a sánc pereme is. Ott lemenve ~ 10 métert található ez a kis zsombolyszerű nyílás, kék pöttyel jelölve. mexiko217.jpg100_4864.jpg100_4863.jpg

 A piros pötty meg ez a panoráma videó készítési helye.