A pizza igaz története

A történelmi igazságtételi kocsmaasztal tényfeltáró kutatása alapján kijelenthetjük:

A pizza is magyar találmány, hiszen ha jól megnézzük, nem más, mint a nagymama kenyérlángosa.  Ugyan gyermekkorunkban a feltét kacsazsír és tejföl volt, de a történeti időkben a lángos messzi útra kelt. Mint tudjuk Toldi Miklós is I. Lajos vitéze volt az olasz hadjárat során. A hadtáp akkori rendszeréhez hozzá tartozott a tábori kenyérsütés is. A kemencéket helyben agyagozták a magyar pusztai kemence mintájára.

A dagasztásra még volt idő, de látszott, hogy kenyér sütés már nem lesz. Csak kenyérlángosra futotta, ráadásul a tányérok is elkavarodtak valahol, így mibe szedjék a pörköltet, hová tegyék a sült húst. Mentve a helyzetet Toldi a kezére terített egy lángost,  és így szólt a szakácshoz rakja kend bizza!

  Az rámerte a dolgokat, rászórta a salátát és erre a többi katona is fogott egy-egy kenyérlángost és így szólt : rakja kend bizza! 

Az olaszok csak a bizza szót tudták megjegyezni, az ételnek hamar híre ment és népszerű lett. Az elhallásból eredően a név pizzára módosult, így bátran kijelenthetjük: a magyaroktól tanulták a pizza készítést.