A komposzt világa

A tél elvileg nem igazi komposztidő, alszanak az illetékesek. De kár lenne lemondani az ilyenkor keletkező hulladékról. Ha tömörítve tárolunk faleveleket és ezzel takarjuk a heti termést, akkor a téli gyűjtés is hamar integrálódik a lebontási folyamatba. Az előkészületek közé tartozik az utolsó rostálás megtartása. Ugyan saját komposztálom nem a legelegánsabb, de hatékony. Évente kétszer jelentős mennyiségű minőségi földet tudok kirostálni belőle. A komposztálóba való anyagokról regényeket írtak már, azt kár ismételni. A konyhai szemetes mellett van egy zsákocska, ahová eleve válogatjuk a zöldség, gyümölcs hulladékot és a papírt. A papír, anyagából eredően tökéletes komposzt lesz. A hollandoknál ez már olyan természetes, hogy a papír újrahasznosítók már szinte harcot folytatnak a gazdálkodókkal szemben. 

kep0708.jpgEsti az Esti! - kiabálták a rikkancsok. A komposzt hirdetése is időszerű lenne, mert látom, amint tiszta udvar-rendes ház aktivisták tolják az alapanyagot a szomszéd telkére, vagy az árokpartra. A szemszáll társaságok pedig szép tiszteletdíjat számítanak fel az elszállításért. Pedig van egyszerű megoldás is: a lebontó hadsereg, csak amfiteátrumot kell nekik biztosítani. És ingyen kerti földre tehetünk szert, ami fontos élelem fűnek-fának.

Ez a 3. típusú komposztálás, olyan mint a kidől bükkfa melletti, ahol az gyűlik össze, ami van. A gyökértányérról rápereg a föld, néha vihartól gallyak is, a szél odafújja leveleket. Ha esik kap vizet is. Csak a mesében érik a komposzt egy időben. Ami a tapasztalatom szerint a leglényegesebb a komposzt rosta. A kedvenc vasboltunkban vegyünk egy ~ 12mm rácsosztású, 1 négyzetmétere horganyzott rostaszövetet. Egy deszkakeretet készítve hozzá máris van egy osztályozó rostánk. Ezzel ki tudjuk választania kész földet, a többi meg megy vissza oltóanyagnak. Ráadásul ilyenkor ki tudjuk szedni a véletlenül belekerült lim-lomot, fóliát, vagy az eltűnt hámozókést is:) Ha úgy válasszuk a méretét, akkor a tárolásként ráborítjuk a komposztkeretre. Nálunk a rosta visszakerült ajtónak. Ide kerülnek majd a falevelek, közé rétegezve időnként a másik oldali fakkból egy kis oltóanyag. 

Kellően megértő, segítőkész lakóközösségben tarthatunk célirányos gyűjtő edényt, zsákot a szeméttárolóban, amit pénteken kiteszünk és vasárnap viszünk ki a kertbe.

 

 Szerszámkészlet  - pakoló láda - filagóriaasztal  - kis asztal raklap asztal - komposztáló - fatároló