Rádióamatőrőktől a térerőig

 A rádióamatőrök népes családja volt az úttörő a mentési hírközlés témában. Ez egy megalapítása óta önképzésen alapuló, egymással való levelezést és műszaki tanulmányokat folytató szolgálat, melyet amatőrök, azaz oly szabályszerűen jogosított személyek működtetnek, akik rádiótechnikával csupán személyes érdeklődésből, anyagi érdek nélkül foglalkoznak. Rádiórendszerük katasztrófák esetén mind a mai napig az egyetlen globális kiterjedésű megbízható híradórendszer.  Hatékonyságát sok, erre a célra létrehozott szervezet is koordinálja.

De a világ nem áll meg, jön az új rendszer és a jelmondat: "Szeretnénk felhívni a figyelmét, hogy léteznek olyan kisebb területek, ahol a lefedettséget a földrajzi vagy más viszonyok kedvezőtlenül befolyásolják."

bazis.jpgÉs belép a kisebbség miközben tekersz a bicikliddel a hegyekben és mobilod sem tudja merre jársz. A lefedettség hiányos helyeken baleset esetén egy helikopterre telepített bázisállomás lenne a megoldás. Elvileg a katasztrófavédelem feladat lenne, hogy kötelezze erre a szolgáltatókat. 2005-ben már volt egy teherautóra telepített változat, ami valószínűleg azóta már kisebb helyen is elfér.

Addig is ki lehet csomagolni a második világháborús technikát, ami ma is vígan teszi a dolgát. 

Az írás létrejöttét egy szomorú hír váltotta ki: Több százan keresik a romániai légi baleset sebesültjeit