A nyugalom ereje a túlélés titka

gopr.jpgLassan már a csapból is túlélési praktikák folynak a bitumen gyerekei számára. Kicsit elfelejtkeznek arról, hogy a természet erői által megadott lehetőségek között kell élni és nem a képernyőn látható Hübele Balázs játékot kell játszani. Akiknek az volt megírva, meghaltak az első 24 órában, akkor is, ha az előző éjszakát nyugodt körülmények között töltötték. Gyakorlatilag végük lett abban az időben amikor  egy ember szervezete még alig veszít tartalékaiból.

tatry2.jpgKét dolog viszi az energiát: a hőveszteség és a majré. A majré akár 80 százalékot is. A hőveszteség ellenszerei már ismertek, de sokan elfelejtkeznek a meleg folyadékról. Pedig a tea több embert mentett meg a világban, mint az orvostudomány. Egy nyugodt barlangi teázás, levesfőzés, némi csokoládéosztás jelentősen javított állapotunkon. Így a kint dühöngő hóvihar már nem igazán árthatott nekünk. Ez természetesen a hegyekre is igaz, ahol sokszor mentette meg az életünket a benzinfőző. A részletes méltatásától most eltekintek, de hadseregeket szereltek fel vele. A második helyre a tűz került, mert sok helyen nincs fa, vagy épp a  a szárazság miatt kockázatos a tűzrakás. Ha már ettünk-ittunk, akkor csak a majrét kell gazdaságosan üzemeltetni.

A majré alapvetően vég nélküli oktatással küzdhető le a legsikeresebben, akinél még így se, az válasszon más időtöltést. Az izgága, vonyítós, dühöngős hecckampányos macera, ami a mai filmekben látható nem vezet sehová. Talán a Derszu Uzala könyv nyújt legtöbbet ebben a témában, így nem is érzem feladatomnak a vég nélküli bölcselkedést. Maximum megalkotom búcsúzóul a PEV (pszichoszomatikus energia vesztés) fogalmát, hogy tudományosabban nézzen ki a dolog, és a csodálatos google fordítóval átvigyem még egy pár nyelvre.

  • Psychosomatic Energy Losing
  • Psychosomatischen Energie Verlust
  • সাইকোসোমাটিক শক্তি কমে যাওয়া
  • ψυχοσωματική απώλεια ενέργειας
  • психосоматические потери энергии
Címkék: , humor, vihar, barlang, hegyek