A szivargyújtó margójára 2.

led1.jpgA gyakorlatban 12 Volt névleges feszültségű berendezések építése biztonságos barkácsolásnak tekintendő. Természetesen ennek is meg vannak a maga szabályai, ami alapján 3-as nehézségűnek feladatnak minősíthetjük.

3 nehézségi fok: elméleti alapok, szakmai fogások, szerszámok, és a felhasznált anyagok ismerete.

A ledes világítás témában barkácsolási tudással rendelkezőknek érdemes a szivargyújtóról üzemelő, csíptetős lámpát készíteni. Talán van is valahol a lomosban otthon egy ilyen, de a kedvenc barkácsáruházban is viszonylag olcsón szert tehetünk egyre. 

Mivel az átalakításra szánt lámpa 220 Voltra készült, így első lépésben levágjuk róla  csatlakozót! Kiszereljük belőle a foglalatot, majd készítünk egy tartót a G4-es aljzat számára. A tartó mögött kényelmesen elfér a stabilizáló panel. Mivel a ledes égő nem fejleszt hőt, az egészet eltakarhatjuk egy fehér műanyag lappal.

G4/9-36V tűlábas LED égő szerepel sokszor a leíráscímében, de ha beleolvasunk, akkor eljutunk a 12 V egyenáramhoz. Én nem kísérleteztem vele, anyagi okokból, így maradjunk annál, hogy 12 Volt stabilizált egyenáramra van szükségünk.

lm2940ct-12-complete-regulator-circuit.jpgAz áramkör részletes méltatása angol nyelven és adatlapja pdf alakban a kíváncsiaknak. A bementi oldalon legyen egy olvadó biztosíték, 1 Amperos. Az egészet elkészíthetjük egy előre furatozott próbapanelen. A panelt és az alkatrészeket beszerezhetjük kedvenc elektronika hobbi boltunkban. A próbához használjunk műteherként egy karácsonyfa izzót. Ez általában jó teszteszköz, mivel, ha kiégne, akkor a led sem élné túl. A kész alkotás így néz ki, és alkalmazható minden DC 12V feszültségű ledes egységhez 10 W teljesítményig.