Mérőeszközök és leolvasásuk

Villanyt a villanyórával, kilométert a kilométerórával, de a mai szaknevezéktanban a névadás másképp alakult. Az áramfogyasztás volt az első dolog amit a lakásokban mértek. Az alap menet ez volt: Jött a villanyszámlás havonta, leolvasta az órát, egyben vizuálisan ellenőrizte is. Egyben kifizette az állampolgár az előző havit és megtudta mennyit fizet a következőben.  Őket küldték el először, meg a buszkalauzokat.

A feladat nem változott, csak a szereposztás. Többnyire egy forgó dobokból álló hengersoron változnak a számok amit leolvasunk. Ez a rendszer van a legtöbb gáz és vízórában is. Ami számunkra fontos a számjegyek száma, és ebből mennyi tizedes van. A gondok legtöbbje innen ered. Ezért legyen képünk minden óránkról.szamlalo1.jpg

Az órán 4 ~ 10 számjegy van, ha nincs piros, vagy piros négyzettel keretezett szám , akkor minden számjegy egész szám. Néha az utolsó szám meg van nagyobbítva a jobb leolvasás végett.

vizora.jpgAmit ma túl lezserül vesz a szolgáltató, a fogyasztást mérő órák nullákat is mutatnak! Az évenkénti leolvasásnál, ami most a trend nyugodtan követeljük meg a a számsor elején lévő nullák beírását, tizedest is mutató óráknál, pedig ellenőrizzük a tizedes vessző(pont) pontos helyét. Ehhez ragaszkodjunk óracsere esetén is. Ugyan ezért nem fognak szeretni minket, de sok reklamációt meg lehet így előzni.

Mivel dátumos fényképezőgép nincs minden háznál, így fotózás jórészt önnyugtatás. De a kockás füzetünk is csak minket nyugtat. Arra jó a saját havonkénti óraállás leírásunk, hogy figyeljük a fogyasztásunk alakulását. Havonta ez be is diktálható, néhol emailban elküldhető, a szolgáltató el is fogadja, mivel nem élnek tömegesen vele.  Az elektronikus kijelzésű óráknál az egyetlen önvédelmi eszköz a bediktálás, email küldés.

szamla.jpgA számlákról csak annyit: sikeres keresztrejtvényfejtőkén is nehéz eligazodni rajta. Kedvenc áramszolgáltatóm négy oldalon át magyarázza a számok jelentését. De van már pozitív megjelenés is, kedvenc kábeltévé szolgáltatóm a számla előlapján ekkora betűkkel ír a valóságban is, és csak ennyit:) A hátoldalon meg amit okos törvényeink előírnak neki.  Remélem a jó példa terjed:)