Villamos szerelés egy faház szemével

A hírek szomorú világa gyakran ad hírt tetőtér és faház tűzről. Ezeknek döntő része villamos eredetű, ami különösen szomorú. Pedig szerelés menete és minősége egy tervfeladat alapján jól meghatározható. Egy egyszintes, nem használt padlásos faház szerelésének körbejárása talán segítséget ad a problémák elkerülésére. Mivel egy lépésben a villamos szerelés nem végezhető el, így a legnagyobb veszélyt a megjelenő famunkások, hőszigetelők jelentik. 

Ha közismert nevén MTK kábelt használunk lépésálló gégecsőbe húzva, akkor máris több veszélyt csökkentünk minimálisra:

  • lapítás - burkolás során a sima kábelt sokszor meglapítják
  • túlfeszítés 
  • megtörés - a gégecső biztosítja az ideális hajlítási sugarát a kábelnek
  • átfúrás 

A szerkezeti elemek tervezői természetesen tiltakozni fognak a nagyobb furatok miatt, de egy lyukat lehet tervszerűen fúrni:)  A 30-40 darab M12-14-es szerelő csavar igényéhez képest alig van egy pár furatra szükség.

Gipszkarton szerelő dobozt legyen minden szerelvényhez, a mennyezeten is. A helységeket csak elcsúfító vezeték kötődobozok helyett alkalmazzunk a kismegszakító tábla mellet egy kábel rendeződobozt. Így egyszerű a kötések ellenőrzése és megszabadulunk az alul méretezett nulla vezeték rémétől, ami a tüzek jó részért felelős. A kötéseknél ragaszkodjunk a megfelelő technológiához! A kismegszakítókat pedig méreteztessük a várható fogyasztáshoz!  És ha még nem hagytak faképnél, akkor ragaszkodjunk a nekünk járó kapcsolási és kábelezési rajzhoz, valamint a kábelvégek időtálló azonosításához. Saját jövőbeli életünket könnyítendő készítsünk képeket a szerelés menetéről.

Természetesen ez a szerény útmutató egy anyagigényesebb, drágább megoldás bemutatása és nem kötelező szakmai ajánlás. Arra vannak a szabványok és a szakmai előírások.