Gomba és méz

gombaa.JPGA társítás védelmében: a két legősibb emberi táplálék, de egyben a legkockázatosabb is. A második beszerzése a méhészeknek és az általuk terelgetett méheknek hála már kockázatmentes. Így mára semmi akadálya nincs a méz élvezetének.

A gomba társadalom ettől eltérő úton jár. A mai napig vannak komoly kockázatot hordozó, sokszor igen jól öltözött állampolgáraik. A részletes bemutatkozásuk jól követhető a Miskolci Gombász Egyesület oldalán.

A hosszú élet titka a gombaismeret, amire sohasem volt elég időm. Egyedül az óriás pöfeteget ismertem fel, ami a kertünkben is terem jobb években.  Így tudásom száz százalékos volt biztonsági szempontból. Ugyan a termesztési ötletemet több hivatalos fórumon megmosolyogták. Pedig az lenne az igazi gombaszüret, nem a szegfűgomba.

Kertünk úgy döntött, hogy szegfűgombát is termel, évente egyre nagyobb mennyiségben. Először bölcsen kerülgettem, majd hívtam egy szakértőt. Aki tudatosította velem, hogy kincs van a kertben ami nem más mint a Mezei szegfűgomba - Marasmius oreades. Így a gombameghatározói tudásom 50 százalékkal emelkedett:) Ugyan a szüret eléggé macerás több kiló esetében, de egy mentőládából kiöregedett gézvágó ollóval eléggé eredményes.  A receptek világa pedig végtelen, elsőként a tárcsás verzió kedvcsinálónak.