Szabályosan, törvényesen, jogosan

A mondások világa is terjedelmes a témában, de már az ókoriak is érezhették, hogy ez egy félelmetes  dolog az emberek kezében:

Summum jus summa injuria - a legfőbb jog (vagyis a túlzásig keresztülvitt törvény) a legnagyobb igazságtalanság.

Az embert a méltányosság tette emberré, de ez a törvényekből hiányzik a legjobban, pedig ezt sem ma mondta egy bölcs: Ne tedd azt mással, ami neked sem jó! Kocsmaszinten sok érdekes eset kering a témában. Íme egy pár gyöngyszem: 

Elvileg kötelező az életmentés és az elsősegélynyújtás, már a biblia megírása óta :) Ennek első szabálya, hogy mindent el kell követni, hogy újabb baleset ne következzen be. Gyengébbeknek: menteni megyünk, nem meghalni. Baleset következtében egy hölgy a forgalmas úttestre kerül. Adott a feladat: járművek megállítása, a sérült vizsgálata, mentőhívás. Az intézkedő állampolgárt megbüntetik a forgalom jogtalan irányítása miatt 10 ezer forintra, mert arra csak a rendőrség jogosult. És ha nem intézkedik és hárman áthajtanak a hölgyön?

Volán vállalat a mobil előtti időben: A buszvezető balesetet észlelt, és megállt. A busz mentőládájából ellátta a sérültet és a mentők kiérkezéséig a helyszínen maradt. Az eredmény: megbüntették a járat késéséért és kifizetették vele a kötszer árát.

Egy kerti építményért akkora pénzbüntetést lehet kapni, mint egy bankért :)