Jövőbe látók

Sztasek papa terjedelmes életműve kevesek áltat múlható felül. De a magyar jövőbe látók is rendelkeznek eredeti írásokkal. Az egyik gyöngyszem az Oxigénia amelyet a jog fonákságaiból eredően a neten nem érhető el, de a fülszöveg egy mára ismerős világra utal:

"egy földi űrhajótörött egy távoli bolygóra, Oxygéniába kerül, ahol megdöbbenve figyeli az oxigénhiányos környezetben dolgozó-sínylődő „ormányosok” lélektelen életét. Egy különös fiatalembertől megtudja, hogy az egykor virágzó növényi élet az elődök könnyelműsége folytán a környezetszennyezés hatására kipusztult. A súlyosbodó helyzetet egy érdekcsoport a maga hasznára fordította, s azóta uralkodik a sanyarú sorsú bolygólakók milliárdjain. A földi ember eljut az elenyésző számú uralkodó osztály pazar pompával felépített és berendezett városába is – és a bolygó titkainak megismerése után nemcsak saját szabadulását készítheti elő, hanem az elnyomott bolygólakók felszabadulását is. A feszült izgalmakba, meglepő fordulatokban bővelkedő sci-fi figyelmeztető kiáltás az emberiséghez"

A másik megdöbbentően éleslátású jóslat régebben keletkezett, de elképesztően előrelátó. Ha CIA ezt olvasta volna, a porsche911 megmaradt volna az autóiparban. Itt egy rövidebb változat: Lót New Yorkban és a teljes változat:  VÁZSONYI ENDRE: LÓT NEW YORKBAN

Címkék: jövő, állam, tény