Bodza szörp és finomságok

Az időjárás csapadékos volta kicsit megnehezíti a bodzavirághoz jutást. De szerencsére sikerült egy adagot szednem. A feldolgozás sem okoz gondot, mivel egy egész lap.hu oldal foglalkozik ezzel a növénnyel és hasznosításával.

Választottam is belőle egy szimpatikus receptet, amiből idézem a fontosabb részeket.

Lássuk a hozzávalókat: 20 nagyobb bodzavirágzat, 4 kg cukor, 6 liter víz, 5 db citrom, 10 dkg citromsav, 1 kávéskanál nátrium-benzoát (tartósítószer).

  Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amelyben keverjünk el 3,5 kg cukrot. A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. Ne ijedjünk meg, amikor a hideg víz hatására a karamellizált cukor megkeményedik, hiszen tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze, és együtt forraljuk fel. Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat, a felkarikázott citromot, a citromsavat és a tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. 

Én hűtőajtón szoktam tárolni, de sokan télire is elteszik. Ha maradnak még bodzavirágok, érdemes kipróbálni a bodzavirágos palacsintát

Címkék: konyha, lekvár