Digitális hajnal hasad

Egy pakolászás során előkerült a régi filmes gépem, amiben film is volt. Tettem bele elemet és visszatekertem a filmet. Előhívatva egy régebbi barlangos tábor pár képe került elő. Azt is mondhatnám, hogy a filmes fotózásom utolsó képei kerültek a kezembe. Ezzel lezárult egy időszaka a képalkotásnak, bealkonyult egy szép világnak.

Digitális hajnal hasadt a fotózás világában is. Azóta eltelt egy pár év, így van alapom az összehasonlításra. A fotózás képszáma hála az olcsóságnak jelentősen megemelkedett. A papírkép mint adathordózó a nyomtatott könyvvel egyenértékűen azóta is legyőzhetetlen. Ma már rutinszerűen készítek a számomra fontos felvételekből papírképeket is. Azok megtekintéséhet továbbra is csak szem kell, nem mindenféle verziófüggő ipari kacat meg szoftver.

A fotózás maradt az ami volt, a témát észre kell venni. Fényt ezek a csoda masinák sem tudnak csinálni. Így maradt a siker titka továbbra is: jó témát, jó időpontban, jó szögből, jó fénynél :)

Mivel én diafotózásban nőttem fel, ahol a képet készre kellett komponálni, hiszen vetítésnél hülyén néz ki ha a diák agyon lennének maszkolva, így sok kép jóra sikeredik.

A plasztikai fotósebészet nem pótolja a minőséget, de a blog és weboldal ellátásban hasznos segítség. Természetesen a méretezésben és a beillesztésben nem árt egy pár szempontot figyelebe venni.

A fejlődés része az is hogy létrejött a  panoramió, a föld tükre. Magam is igyekeztem válogatni a képeim közül, bemutatva a hazai szép helyeket, de sok barátom is csatlakozott már ehhez a bemutató tevékenységhez. Az albumtárolásra sokkal célszerűbb a Picasa, ahol létre is hoztam már a saját oldalamat. A program telepítése során le kell tiltani minden kutakodást. Az egy album számára kiválasztott képekből mindig egy külön könyvtárat kell létrehozni, így biztos hogy csak azok kerülnek bele, amit oda szánunk. Egy bővebb mese, amelyet érdemes elolvasni. Természetesen képszerkesztésre ott a gimp, ha pedig saját tárhelyre, cdre akarunk albumokat akkor a Web Album Generátort ajánlom.